Aby zaoszczędzić czas i zwiększyć precyzję przygotowywanych potraw, można posłużyć się nowoczesnym urządzeniem, którym z pewnością jest blender. Posługując się blenderem można nie tylko przecierać, mieszać i miksować różnorakie produkty spożywcze, ale niektóre typy blenderów wyposażone są w rozdrabniacz, który jest wystarczająco mocny, aby posiekać orzechy i zmielić twarde sery w zaledwie kilka sekund.
Funkcjonalność i oszczędność czasu podstawowymi cechami nowoczesnych blenderów
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom, producenci proponują kilka typów blenderów, które w zależności od potrzeb klientów będą w stanie podołać wszystkim zadaniom, jakie stawiają przed nimi wymagania nowoczesnej kuchni.
Blender ręczny
Tego typu urządzenia cechują się posiadaniem wielu trybów prędkości, trybem pulsacyjnym i często dodatkowym trybem turbo. Blender ręczny jest zaopatrzony w silnik, który radzi sobie nawet z twardszymi produktami i dużą ilością składników. Nowoczesny nóż blendera gwarantuje niezawodność i wytrzymałość. W zestawie blendera ręcznego znajduje się rozdrabniacz i trzepaczka do ubijania. Wszystkie elementy poza blokiem i silnikiem można myć w zmywarce.
Blender kielichowy
Produkowane blendery kielichowe posiadają silnik o mocy od 600 do 800 watów, ale można spotkać wersje o mocy silnika 2000 watów. By usprawnić pracę blendera i zwiększyć jego trwałość, zostały zaopatrzone w nowatorski system chłodzenia. Ergonomiczna konstrukcja zwiększa wydajność i łatwość obsługi. Blendery kielichowe są wyposażone w co najmniej dwa noże, które przeważnie wykonuje się ze stali nierdzewnej lub szlachetnej.
Charakteryzują się dużą ilością funkcji, które znacznie rozszerzają możliwość przygotowywania potraw. Można w nich przygotowywać smoothie do koktajli, kruszyć lód, mieszać gorące produkty, mielić kawę oraz siekać zioła. Dodatkową zaletą blenderów kielichowych jest ich estetyczna rola, ponieważ często posiadają efektowny, finezyjny design, dzięki czemu mogą stanowić element ozdobny wystroju kuchni.
Poza blenderami ręcznymi, które czasami określane są jako miksery zanurzeniowe i blenderami kielichowymi produkowane są również profesjonalne blendery wysokoobrotowe, w które zaopatrują się duże zakłady gastronomiczne. Projektanci zaopatrzyli je w system regulacji parametrów, kielich z podziałką i dodatkowy popychacz produktów.
Ja również stawiam na wytrwałość. Niektóre blendery słabo sobie radzą z mieleniem twardszych owoców, czy warzyw.